Lattiavaluvalmisteluita noin kolme kertaa ammattilaisia hitaammin. Sitä on DIY.

Kuukausi.

Todistetusti sen verran menee aikaa, kun työssäkäyvä rakennuttajapariskunta lähisuvun avulla  ryhtyy lattiavaluvalmisteluihin ihan itte. Vastaava mestari Anssi briiffasi meidät varaamaan ammattityötä noin 10 henkilötyöpäivää valmisteluiden valmiiksi saamiseen. Tuon ajan hän suositteli varamaan sepelipohjan lätkäämiseen ja tasoittamiseen, ala- ja välipohjaeristeiden asentamiseen, läpivientien tekemiseen, LVI-apuhommiin, raudoittamiseen, irrotuskaistoihin ja muihin pieniin nikkarointeihin ennen valua.

10 ammattityöpäivää tarkoitti meidän taidoillamme ja vauhdillamme noin 25 itsetehdentyöpäivää. Ja yhtä pientä lähilääkäriaseman tikkaustaitoja testannutta työtapaturmaa joka syntyi epsiä vasaroidessa. Tuo tuntikerroin 2,5 on aika jäätävä, mutta toisaalta hellyttävä osoitus siitä että suutareiden kannattaa noin pääsääntöisesti pysyä lesteissään.  Mutta kyllä nyt on saavuttunut olo ja kustiksessa pari tonnia vähemmän menekkiä.

Valmistelut ennen styrokseja

Pohjasepelit 5-16 mm olimme ottaneet taloon sisään jo sokkelinmuurausvaiheessa, hihna-autolla Satusepeliltä. Varasimme tiivistämisvaraa noin 1-2 senttiä. Käytännössä noin paljoa sepeli ei tiivistynyt vaikka kuinka tärysimme.

Ennen tärytystä kaivettiin pohjaviemäreille ojat ja LVI-asentaja Jarmo tuli laittamaan viemärit paikoilleen. Sitten peiteltiin ja merkattiin putkien paikat merkkisprayllä sepeliin. Miksi, se selviää kohta.

Aloitimme sepelipatjan lätkäämisen vajaan sadan kilon pyöreällä lätkällä. Pyöreällä on helpompi pörrätä nurkkia myöten. Me ajoimme joka paikan yli noin 8 kertaa, viemärit poislukien. Ne kuulemma eivät oikein pidä tärystä ja sepeliin maalatut viemärilinjat auttoivat väistelemään herkkiä röörejä.

Siinä ajellessa sukuapu kyttäsi laseilla, että pohja olisi mahdollisimman vaaterissa. Jostain huoneesta höylättiin kottikärryllinen sepeliä pois, johonkin ripoteltiin sama määrä tilalle. Viikonlopin päätteeksi totesimme, että eiköhän tämä ole riittävän hyvä. Vastaava kävi paikan päällä ja sanoi että on.

Styroksit alakertaan

Päätimme vaihtaa valkoisen Lattia-EPSin hieman energiatehokkaampaan grafiitilla höystettyyn Styroplastin Optimaan. Ehkä asiaan vaikutti myös se, että saimme hankitttua sitä naapurimme ylijäämistöstä. Lopullinen hintaero oli vain pari sataa euroa ja samalla alapohjan u-arvoa saatiin hilattua ylöspäin viidenneksellä u=0,16:sta u=0,12:sta. Eristeiden hintaerot olivat pieniä, parhaan hinnan saimme STARKilta.

Styroksien asettelu eteni jouhevasti levyjä limitellen. Ahkerasta laseroinnista huolimatta pohja aaltoili hieman siellä täällä ja laittoi styroksit keikkumaan. Sepelin hienosäätö levyn alla ratkaisi ongelman ja lopuksi lattia oli tukeva kuin mikä.  Kun ensimmäinen kerros oli aseteltu, oli aika kutsua paikalle LVI-asentaja Jarmo vetämään kylmävesiputki ykköskerrokseen.

Yläkerran eristäminen oli helpompaa, sillä vastassa oli kova ontelolaatta. Kun vesien, viemäreiden, lämpöjen, sähköjen, korvausilmojen ja pölyjen läpiviennit oli tehty, oli vuoro laittaa lattiaeristeet.

Vaihdoimme 25 mm eps-levyt 10 mm routaeristeeseen. Se oli helppo rullata lattialle, aivan kuin jättimäistä makuualustaa olisi levitellyt. Saumat laitettiin puskuun ja teipattiin rakennusteipillä. Hormin ja takan alle laitettiin bitumikaistat. Aikaa meni tunti.

21971431255_c6bfcebb7b_z

Raudoitus – alle sähköt ja päälle lämmöt

Eristeiden asentelun jälkilöylyissä piti muistaa tilata sähköasentaja Vesa paikalle vetämään sähköputkitukset raudoituksen alle. Samalla tarkistettiin, että kaikki lattiasta lattialaatoista lähtevät nousut oli roiloteltu seiniin ja putkitettu oikein valun yläpuolelle saakka.

Kun sähköputket risteilivät spagettina mustien eristeiden päällä (huom, sähköputkia ei saanut jättää ristiin), oli aika tuoda taloon raudoitusverkot. Asensimme vastaavan ohjeiden mukaan verkot a) reunoilta kaksi ruutua päällekkäin b) pari senttiä seinästä c) enintään kolme verkkoa päällekkäin ja d) niin, että ”ruoteet” menevät lomittain niin että verkotus pysyy mahdollisimman matalana. Lopuksi surrattiin, kolmen-neljän ruudun välein.

Kun verkot olivat paikallaan, oli aika haikua paikalle Diilerin Esa lattialämmitysputkia asentamaan. Tässä vaiheessa kävi pieni käpy sillä olimme unohtaneet asentaa korotuspalat verkon alle ja lämpöputkien surraaminen ei oikein suju jos surrauskoneen leuat eivät mahdu verkon alle. Soitti lähisukutukeen kesken aamupalaverin pelasti päivän. Korokkaiden pika-asennuspalvelu lähti liikkeelle 20 min vasteajalla ja lattialämmitysputket, jakotukit ja syöttöputket saatiin taloon kerralla.

Sitten kaikki olikin ja valmista valua varten. Mitä nyt kaikkea pientä… irroituskaistaa huopanauloilla seiniin, valumuotteja porrasaukkoon, valaistuksen rakentamista, läpivientien vaahdottamista urtsulla, siivoamista ja monenlaista muuta pientä.

Ja sitten kaikki olikin oikeasti valmista valua varten.  Noin kuukausi sen jälkeen kun valmistelut aloitettiin.

Huh.

Kiitos isä. 

22116342276_7ae846e7a3_z

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s