Tätä hyötyä emme tienneet pakkasesta olevan

imageJoulukuun puoliväliin mennessä talossamme oli ikkunat ja ovet paikallaan ja yläpohjaan oli puhalleltu villat. Talopakettitermein töllimme oli siis saatu lämmitysvalmiiksi.

Diileri kävi asentamassa joulukuun puolivälissä väliaikaisen lämmön, 4,5 kilowatin sähkökattilan, lattialämmityspiiriin.

Ajoitus osui käytännössä aika nappiin. Vuodenvaihteesta alkaneet pakkaset laittoivat testiin sekä talon lämmitysjärjestelmän että ikkuna- ja ovikarmien tiivisteet. Kun sisä- ja ulkolämpötilan delta eli ero on jopa yli kolmekymmentä astetta, löytyvät lämpövuodot ilman lämpökameraakin.

Lähetimme kuvat vuotavista karmiasennuksista  Robertille ja pian vuotavat kohdat oli urtsuteltu umpeen.

Terassiovien kalibrointi auttaa

Karmien lisäksi kova pakkanen antoi meille mahdollisuuden tutkailla myös parvekeovien tiivisteiden toimivuutta. Tämä tuli tosin vähän kantapään kautta.

Ihmettelimme, miksi Kaskipuun uusien terassiovien ylä- ja sivukarmi oli sisäpuolelta aivan huurteessa ja jäässä. Hetken tutkailun jälkeen ilmeni, että ovilehti oli ensiasennuksessa  asennettu hieman epäkeskosti karmiin eivätkö oven tiivisteet ja karmin tiivisteet kohdanneet millintarkasti. Edessä oli siis oven korkeus- ja sivuttaissäätö valmistajan ohjeiden mukaan, minkä jälkeen huurtuminen loppui, todennäköisesti kokonaan.

Vaikka pakkanen siis rassaa rakennuttajan kassaa kasvaneiden lämmityskustannusten muodossa, voi siitä olla mukavaa apua pienten ilmavuotojen tilkitsemisessä.

Miten etsin lämpövuotoja ilman pakkasta?

Jos pakkasia ei ole tiedossa rakennusajan runkovaiheessa, voi lämpövuotoja etsiä myös lämpökameralla. Herkkä lämpökamera toimii hyvin,  kunhan sisä- ja ulkoämpötilat eroavat riittävästi toisistaan.Lämpökameroita saa vuokrattua muutamaksi päiväksi noin satasella, joten pieni satsaus voi hyödyttää pidemmällä tähtäimellä.

image
Olohuoneen nurkkaikkunasta puhalsi ennen tiivistämistä aika voimalla.

Lopuksi vielä pahoittelut klikkimagneetinomaisesta otsikosta;)

 

 


2 thoughts on “Tätä hyötyä emme tienneet pakkasesta olevan

  1. Hyvällä onnella lämpökameran voi saada ihan ilmaiseksikin, esim. Vantaan Energia lainaa kameraa omille sähköasiakkailleen. Varasin sen ensi helmikuulle. En tiedä onko meillä talossa mitään vikaa tai mitään pielessä, ei olla ainakaan mitään huomattu, mutta kait sillä kameralla ihan kiva on leikkiä noin muutenkin. Ollaan nyt vähän reilu vuosi asuttu, ja toinen talvi menossa. Nyt tulikin ihan kunnon talvi.

    Tykkää

  2. Ilmiselvät lämpövuodot kannattaa aina tukkia, mutta asiaan tuskin kannattaa suhtautua kovin mustavalkoisesti. Lämpökameroiden kovista hinnoista huolimatta energiayhtiöt voisivat hankkia niitä nykyistä enemmänja markkinoida lainausmahdollisuuksia näkyvästi erityisesti talvisin. Toivotaan hyviä kuvauskelejä helmikuuksi.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s